Göran Persson medger att regeringen slösat

Statsminister Göran Persson medger att regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet haft för lätt att spendera statens pengar. Det ska finnas en säkerhetsmarginal i statens budget för oförutsedda utgifter, men den har blivit allt mindre under de senaste åren. Regeringen har fått en del kritik för detta, och Persson säger nu att kritiken är riktig.
– Det är en kritik av att hålla fingrarna borta från de pengar vi sätter av som reserv, säger Göran Persson. Jag har varit med så länge att jag vet att vi de första åren satte av pengar som inte var öronmärkta, men det gick väldigt fort att få de pengarna intecknade som nya reformer. Finns det ett utrymme för reformer på fem till tio miljarder kronor bildas det snabbt en opinion för att ta det i anspråk, fortsätter Persson. Satt gränserna själva Riksdagen sätter varje år en gräns för hur mycket staten kan spendera. Men det ska dessutom finnas en säkerhetsmarginal på ett antal miljarder till exempel om tiderna blir sämre. Det har dom blivit nu, men nån säkerhetsmarginal finns inte och regeringen kan bli tvungen att spara. Det har fått kritik bland annat från LO och Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson. Göran Persson ger kritikerna rätt. När ekonomin vänder neråt får regeringen problem med att betala höjda ersättningar för sjuka och föräldralediga. Göran Persson försvarar energiskt systemet med utgiftstak, men medger att han själv har ett ansvar för att säkerhetsmarginalen blivit allt mindre. – Jag var en av dem som inteckade det och hade dålig disciplin själv, säger Göran Persson. Ta satsningen på 25 miljarder till kommunerna. Pengarna togs fram genom att utnyttja marginalerna i utgiftstaket och så skapade vi ett utrymme för politik, kan man säga. Jag kan inte påstå att det var nåt motstånd mot att vi då använde pengarna så, för pengarna fanns där. För att råda bot på detta säger Göran Persson, som snart ska förhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet och just nu har särskild anledning att hålla i plånboken, att man kanske kan införa en extra säkerhetsmarginal som bara kan användas till exempel för amsåtgärder åt dom arbetslösa. – En så stor verksamhet som statens ekonomi, rör sig uppåt och nedåt, säger Göran Persson. Om vi måste betala ut mer pengar än vi trott, ska det inte alltid resultera i att vi måste spara på något annat område.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".