Rekordhög tysk arbetslöshet

Europas största ekonomi, den tyska, fortsätter att ha stora problem och den eventuella positiva effekten av torsdagens räntesänkning från den europeisk centralbanken överskuggades av nya rekordhöga siffror för arbetslösheten - 11,3 procent.
4,7 miljoner arbetslösa, eller 11.3 procent, det är den högsta siffran sedan 1998 och den tyska regeringen pressas nu hårt från snart sagt alla håll. På fredagen offentliggjordes t ex en av den tyska riksbanken, Bundesbanks, regelbundna rekommendationer till den tyska regeringen. Det hör till undantagen att de här rapporetrna lämnas ut till pressen, och det ses som ett exempel på hur allvarligt den tyska riksbanken bedömer läget. I rapporten kräver man nu snabba reformer i löne - och arbetsmarknadspolitiken. Bundesbank poängterar också att de tyska problemen inte bara kan skyllas på den rådande lågkonjunkturen, utan till stor del är ett unikt tyskt problem där just oförmågan till reformer är en av huvudorsakerna till stagnationen och den höga arbetslösheten. Torsdagens räntesänkning från den europeiska centralbanken togs emot med viss glädje i Tyskland, men besvikelsen över att det bara blev en kvarts procents sänkning och inte en halv märktes tydligt. Frankfurtbörsen slutade i går också på sin lägsta nivå sedan 1997. Finansminister Hans Eichel sa i en kommentar att i arbetet på att hålla det tyska underskottet under EU-kravet på 3 procent, är ändå räntesänkningen en viktig psykologisk hjälp. Om en vecka, den 14 mars, skall Gerard Schröder hålla en nyinsatt regeringsförklaring om den ekonomiska politiken i förbundsdagen. Många ser det nu som den socialdemokratisk gröna regeringens sista chans att visa på konkreta reformer. Efter att det tidigare samarbetet mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningar det så kallade bündnis für arbeit - förbundet för arbete - efter att det sprack tidigare i veckan kan regeringen nu visa på egen handlingskraft utan att tvingas till kompromisser åt ena eller andra hållet alla är ense om att tiden är på väg att rinna ut för regeringen och den tyska ekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".