Huvudkontor flyr Sverige

Antalet företag i Sverige med huvudkontor i utlandet fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, som presenterades på fredagen. Det är främst utländska handelsföretag som står för ökningen, säger Anne-Christine Strandell, analytiker på ITPS.
Det är alltså främst handelsbolagen som flyttar sina huvudkontor utomlands. Det beror på att svenska företag blivit uppköpta och är numera utlandsägda. Statistiken visar att från år 2000 fram till i år, så har antalet huvudkontor i utlandet ökat med drygt 15 företag sedan den senaste mätningen- från 74 stycken år 2000 till 92 stycken i år. Ökningen är dock inte lika stor som i slutet på 90-talet. Det finns flera orsaker till att företagen vill flytta sina huvudkontor från Sverige. Men enligt rapporten från ITPS har det inte så mycket att göra med att företagens villkor skulle vara dåliga i Sverige. Ann-Christine Strandell säger istället att den främsta anledningen till att företagen flyttar sina huvudkontor är att de inte har så många anställda i Sverige. Ann-Christine Strandell ser ökningen av andelen huvudkontor utomlands som en naturlig del i det allt mer utländska ägandet av företag i Sverige. Och även om ökningen av företag med huvudkontor i utlandet har mattats av något sedan slutet av 90-talet tror hon på en fortsatt flytt utomlands i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".