Anhöriga debiteras för vård av döda donatorer

Det är stor brist på organ för transplantation, en av fem patienter dör i väntan på ett nytt organ. Myndigheterna vill att fler ska bli donatorer. Men nu visar det sig att det kan kosta pengar att donera. Nyligen fick anhöriga till en donator en sjukhusräkning. Den avsåg tiden efter döden, då kroppen hölls igång för att organen skulle kunna doneras.
– Anledningen är att när en patient förklaras hjärndöd, som i de här fallen, finns patienten kvar och behöver vård fram till att organen ska tas, säger Per Gillström, biträdande sjukhusdirektör på Karolinska sjukhuset i Solna. Organdonationer kan bara bli aktuella för de cirka 300 personer som varje år dör av en total hjärninfarkt. I en knapp tredjedel av fallen görs en donation. Eftersom det handlar om så få fall har bristen i rutinerna har uppkommit, enligt Per Gillström. Något som nu ska åtgärdas. – Man kommer införa en regel att när hjärndöd konstateras ska också patienten också föras ur sjukhusliggaren och då kommer ingen debitering att ske för de följande dagarna.
Birgitta Ländin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".