260 år gammal granat i hovrätten

En skarpladdad granat upptäcktes i förra veckan i källaren till Svea Hovrätts lokaler på Riddarholmen i Stockholm. Fylld av svartkrut hade den kunnat åstadkomma mycket stor skada – fast det var för länge, länge sedan.
– Man kan ju ana vilken förödande sprängverkan en sådan här sak hade när den briserade och den har nog legat här i 260 år nu, berättar Carl-Henrik Ankarberg som är förste antikvarie på Länsstyrelsen. Just nu pågår en omfattande ombyggnad av Wrangelska palatset där Svea Hovrätt har sina lokaler. I samband med det görs arkeologiska undersökningar och det var så den 50 kilo tunga granaten hittades. Dalkarlar tågade till Stockholm Hur den hamnade där är inte helt klart men troligen har det att göra med oroligheterna sommaren 1743. Sverige hade då misslyckats i krig mot Ryssland och frågan var vem som skulle bli ny kung efter den åldrande och barnlöse Fredrik I. Furstbiskop Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp eller en dansk prins. – I det här spända läget marscherade 4 000 dalkarlar ner med klubbor och påkar och lite primitiva vapen från Dalarna. De ville på dalkarlars sätt prata med sin kung direkt. De ville ha den danske prinsen som tronföljare och inte någon furstbiskop från Tyskland, säger Carl-Henrik Ankarberg. – För att skydda kungen Fredrik I så var gardet förlagt till Riddarholmen och här i Wrangelska palatsets källare var vapenförråd och just här nere var det med största sannolikhet ett ammunitionsförråd, säger Carl-Henrik Ankarberg. Upproret floppade Just den här granaten, som för länge sedan förlorat sin sprängkraft, behövdes aldrig. Dalkarlarnas uppror slogs ner ändå i det som gick till historien som Stora Daldansen. Furstbiskop Adolf Fredrik blev Sveriges kung. Granaten kommer troligen att sparas i hovrättens egen museala samling – för framtiden.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".