Organdonatorer får betala för att donera

Nyligen fick anhöriga till en donator en sjukhusräkning. Den avsåg tiden efter döden, då kroppen hölls igång för att organen skulle kunna tas tillvara. Det råder stor brist på organ för transplantation i Sverige. En av fem patienter dör i väntan på nya organ och myndigheterna vill att fler ska bli donatorer. Men nu visar det sig att det kan kosta pengar att donera.
– Anledningen är att när en patient dör eller förklaras hjärndöd som i de här fallen där det är fråga om organdonation då finns patienten kvar och behöver vård under den här tiden fram till att organen ska tas fastän patienten är död juridiskt sett, säger Per Gillström som är biträdande sjukhusdirektör vid Karolinska sjukhuset. – Det här inträffar så pass sällan så att våra datasystem registrerar patienten i sjukhusliggaren som inneliggande så länge patienten finns kvar på en vårdavdelning och får vård. Då går det automatiskt också ut en debitering på de dygnen, säger Per Gillström. Organdonationer kan bara bli aktuella för de ungefär 300 personer som varje år dör av en total hjärninfarkt. I en knapp tredjedel av dessa görs en donation. Just att det handlar om så få fall gör att bristen i rutinerna har uppkommit, enligt Per Gillström. Men nu ska det åtgärdas: – Chefsläkaren ska gå ut med anvisningar till alla intensivvårdsavdelningar där man kommer att införa en regel som innebär att när hjärndöd konstateras så ska också patienten föras ut ur sjukhusliggaren så att det inte sker någon debitering för de dagarna, säger Per Gillström.
Birgitta Ländin, P4 Efter 3
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".