Mandominansen i det svenska näringslivet består.

Av styrelseledamöterna i dom privata företagen är endast 13 procent kvinnor. Bland cheferna är 19 procent kvinnor. Det framgår av en kartläggning som docenten Anna Wahl gjort på uppdrag av regeringen.
Anna Wahl är docent vid Handelshögskolan i Stockholm och har tillsammans med fem andra forskare kartlagt hur det egentligen står till med könsfördelningen på dom ledande posterna i näringslivet. Hon har gjort utredningen på uppdrag av regeringen. Kartläggningen visar att det fortfarande är männen som kontrollerar de flesta av styrelserummen och ledningsgrupperna. Bara 13 styrelseledamöter av hundra är kvinnor och bland cheferna är andelen kvinnor bara 19 procent. De kvinnor som trots allt lyckas ta sig in i styrelserna kommer ofta med på grund av att dom är släkt med grundaren eller ägaren och orsaken till den ojämna fördelningen är enligt Anna Wahl att män föredrar att rekrytera män, och att kvimnnor fortfarande ofta ses som mindre lämpliga att leda företag. Men även om männen fortfarande kontrollerar det svenska näringslivet, så har faktiskt andelen kvinnor i styrelserummen mer än dubblerats de senaste åren. Bland cheferna har utvecklingen gått ännu snabbare. Andelen kvinnor i företagens ledningsgrupper har trefaldigats på tio år, enligt Anna Wahl. Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".