Polisen sviker vittnen med skyddsbehov

En kvinna vittnade i domstol mot två nazister. Under den tid som rättsprocessen pågick hade kvinnan särskilt skydd, bland annat ett så kallat larmpaket. Under tingsrättsförhandlingarna övervakades hon av livvakter. Men när målet mot nazisterna nu ska upp i hovrätten och kvinnan åter ska vittna, har polisen dragit in hennes larm. (Ekot)
- Man kan som åklagare konstatera att det är allt vanligare att de som drabbats av brott och vittnen ofta är rädda för at ställa upp. Är det då så att den som ska höras har civilkurage och ställer upp, så måste ju också samhället vidtaga alla skyddsåtgärder som man kan, för att underlätta för personen att höras, säger Mats Åhlund, vice överåklagare i Stockholm. Med på dödslista Målet, som vice överåklagare Mats Åhlund driver på uppdrag av riksåklagaren, skall nu upp i hovrätten. Det handlar om en dödslista med över 1000 personer som två nazister med anknytning till den morddömde Hampus Hellekant upprättat. En lista som upptäcktes i samband med polisutredningen kring mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. Att finnas på nazisternas dödslista har fått stora konsekvenser för kvinnan och hennes barn. – Det innebär ju skyddad identitet. Dagis och allting är hemligt. Barnen får inte vara med i skolkataloger och de får inte vara med på gruppbild på dagis om den ska ut på internet. För barnen är detta en total katastrof. Larm togs bort utan meddelande Tidigare i veckan meddelades kvinnan på telefon att polisen beslutat dra in larmpaketet. I går fick hon veta att larmet redan var avstängt. Enligt polisen skall larm dras in om hotbilden är borta. Beslutet om avstängning har överklagats eftersom kvinnan fortfarande känner sig hotad och att en ny rättegång väntar. Enligt kvinnans ombud, advokat Olle Karlsson, skall samhället skydda, inte svika, vittnen som dessutom inte bett om att bli pilotfall: – Samhället borde ta ett mycket stort ansvar för det här. De här byråkratiska turerna med att stänga av ett larm utan att meddela personen som innehar larmet, ställer till med psykologiska effekter som är fullständigt onödiga. Det kostar så lite och det hade varit väldigt välbetänkt att i stället bry sig om personen i fråga, säger Olle Karlsson.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".