Splittrat FN kan påskynda krigsutbrott

USA och Storbritannien vill ge Irak en sista tidsfrist till den 17 mars att avrusta fullt ut, annars blir det krig. Men med den djupa splittring som nu finns i FN:s säkerhetsråd är det ytterst osäkert om förslaget går igenom, vilket kan påskynda krigsutbrottet.
Från amerikansk sida upprepar man ståndpunkten att det redan finns mandat för ett krig och att en ny FN-resolution aldrig varit nödvändig, utan enbart tillkommit av hänsyn till vissa andra säkerhetsrådsmedlemmar, som USA:s FN-ambassadör John Negroponte uttrycker det. – We have always maintained that as far as the United States is concerned, there are already ample legal authorities for us to act and that we didn't think this resolution was necessary, sa John Negropontte. Hökar och duvor oroas Splittringen i säkerhetsrådet oroar såväl hökar som duvor. Det var precis denna situation som hökarna i Pentagon ville undvika när de uppmanade Bush att avstå från att ge sig in i FN-cirkusen. Ju längre kriget bromsas av det diplomatiska ordkriget, desto hetare blir öknen där 200 000 amerikanska soldater väntar och desto starkare blir antikrigsrörelsen och de röster som hävdar att det bästa beviset för att Irak inte har några massförstörelsevapen, eller åtminstonne inga farliga mängder, är att USA överhvuudtaget är berett att angripa landet, vilket man ju inte vågar med Nordkorea. Uppmanar till kompromiss Men också för det så kallade fredslägret är detta ett mardrömsscenario. ”Splittringen i säkerhetsrådet minskar det diplomatiska trycket på Irak, samtidigt de få tyglar som bromsat USA:s krigsiver nu brister”, skriver New York Times som på lördagen på ledarplats manar såväl USA som Frankrike till kompromiss. USA och Storbritannien måste vara beredda att förlänga tidsfristen till ett mer realistiskt datum än den 17 mars medan Frankrike måste kunna erbjuda något mer konstruktivt än ett hot om ett veto, skriver New York Times.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".