Kvinnodemonstration i krigshotets skugga

På många håll i världen präglades internationella kvinnodagen av krigsprostester och i Stockholm genomfördes en demonstration mot ett irakkrig, som hotar att drabba kvinnor och barn och som trots folkligt motstånd verkar vara oundvikligt.
– För våra systrars skull, säg nej till kriget, sa Maj-Britt Theorin, socialdemokratisk eu-parlamentariker, som inledde manifestationen. Kriget som den olycka som är påhittad av män och som i så stor utsträckning drabbar kvinnor, samlade några hundra demonstranter på den svart-vit-mönstrade plattan på Sergels torg i Stockholm. Budskapen på banderollerna var att ge freden en chans, kvinnofrid, mot militarism och nej till USA:s krig mot Irak. Bred kvinnopolitisk samling Bakom demonstrationen stod ett flertal politiska kvinnoorganisationer, men också irakiska, iranska och palestinska kvinnogrupper. Amina Makboul bar på en palestinsk flagga och för henne är ett hot mot Irak också ett hot mot palestinierna med en gemensam fiende. – Världsordningen idag är orättvis och styrs av amerikanska intressen i mellanöstern och det vill vi protestera emot. säger Amina Makboul. Israel och USA har gemensamma intressen och vi är mot dem.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".