Nya förtidspensioner skjuts upp

Regeringens planer på att efter tre år ompröva beslut om förtidspension skjuts på framtiden. Förslaget var tänkt att träda i kraft den första juli i år, men så blir det inte, erfar Ekot.
Regeringen ville införa en slags kontroll var tredje år av förtidspensionärer, eller som det sedan årskiftet heter ''personer med sjukersättning''. Tanken var att då se om personen har någon möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet eller inte. Att ingen ska kunna gå som förtidspensionär fram till ålderspensionen utan att någon reagerar. Men förslaget har stött på patrull av arbetsrättslig karaktär. Treårskontroller skulle leda till att arbetsgivaren inte längre kan säga upp den sjuke anställde, som sker nu, när någon blir förtidspensionär. Skulle införas första juli Tanken var att införa förslaget om treårskontroller den 1 juli i år, men nu måste man utreda frågan vidare. Förslaget faller alltså bort ur det batteri av förslag, som regeringen kallar det för, som är tänkta att minska heltidssjuksskrivningar och istället öka andelen som är deltidssjukskrivna.Förslaget skulle presenteras den 20 mars. Rehabiliteringsutredning krav Förslag som kommer att finnas med är bland annat att arbetsgivare ska göra en rehabiliteringsutredning när någon är sjukskriven. Det måste de inte idag. Ett annat förslag som diskuterats är att den sjuke ska genomgå en andra läkarkontroll efter åtta veckors sjukskrivning, men som det verkar nu blir en sådan kontroll inte obligatorisk. Istället vill regeringen lägga tyngdpunten vid ett slags avstämningsmöten mellan den sjuke, en läkare och arbetsgivaren för att kartlägga möjligheten för den sjuke att kunna gå tillbaka till jobbet.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".