Norsk dopingläkare friar finska skidlaget

Det finska dopingsavslöjandet var det alla diskuterade vid världscupstävlingen i längdskidåkning i Holmenkollen. Den norske läkaren Ingard Lereim, som ansvarade för testerna i Lahti när flera finska utövare åkte fast, reagerade starkt på att en finsk utövare nu testats positivt igen.
– Det måste vara kontakter utanför det finska skidförbundet som ligger bakom dopningen den här gången, säger Ingard Lereim som följde tävlingarna i ett snöblaskigt Holmenkollen. Lereim är en av de högsta ledarna i Internationella skidförbundets medicinska kommitté och han var en av alla som fick frågor om dopingavslöjandet. Bedrövelsen var stor hos de finska längdskidåkarna i Oslo. Tjejerna i damlaget satt med tårar i ögonen på en presskonferens trots att de vunnit silver och brons. Det har kommit signaler från Finland om att man nu ska lägga ned landslagen men flera i längdskidåkarmiljön som jag talar med tycker att det är väl drastiskt. Ingard Lereim säger att det blir svårt att förebygga dopning om utövarna nu ska splittras.
Breatrice Janzon, i Holmenkollen i Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".