Åldersgräns för tatuering och piercing

Det kan bli åldersgräns för tatueringar och piercing, som att smycka sig i näsan eller tungan. Socialtjänstminister Morgan Johansson vill utreda om det är farligt med de trendiga ingreppen i ungdomars kroppar.
Men det är skillnad på piercing och piercing, säger Morgan Johansson. Att ta hål i örat och att stoppa in plastbitar under huden, en ny trend socialtjänstministern har snappat upp. Morgan Johansson anser att denna metod nästan är ett kirurgiskt ingrepp. – Man tar upp huden lite och så opererar man in små plastbitar, som sitter kvar och bildar mönster i huden. Riskerna med detta och riskerna med intimsmyckning i underlivet eller att unga tjejer tatuerar sig i ryggslutet och kan få problem om de behöver bedövas vid en förlossning, det ska Socialstyrelsen utreda under året. Trots att socialtjänstministern själv haft funderingar på kroppssmyckning, så kan det bli nya regler som begränsar möjligheterna. – Idag finns det ingen gräns ens för föräldrarnas medgivande, utan tatueringar opch piercing kan utföras i stort sett på vem som helst, säger Morgan Johansson. Var ska man dra gränsen för vad staten ska lägga sig i? – Så lite som möjligt, men informationen måste ju finnas så man vet vad man gör. Är du piercad själv? – Nej, men det skulle jag kunnat varit om jag varit tonåring, säger Morgan Johansson. Nu vid närmare trettio år, tror jag inte det är så många som börjar.
Johan Wangström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".