Smygfilming tillåts vid misstänkt försäkringsfusk

Försäkringskassan gjorde rätt när den använde sig av smygfilmade videoupptagningar som bevis för att dra in sjukpenningen i ett fall där kassan misstänkte bedrägeri. Det slår Länsrätten fast i dom som kan få stor principiell betydelse.
Catarina Dahlberg som skadats i en trafikolycka filmades i smyg av sitt försäkringsbolag, Trygg Hansa. Försäkringsbolaget tvivlade, trots flera läkarintyg, på att Dahlberg var så svårt skadad att hon har rätt till utbetalning från försäkringen. Catarina Dahlberg anser att filmen ger en felaktig bild av hennes sjukdomstillstånd och tänker överklaga domen. Bill Dufwa, professor i försäkringsrätt vid Stockholms Universitet ifrågasätter hur ihopklippta filmsnuttar tagna vid enstaka tillfällen kan utgöra bevis som ger en rättvisande bild av sjukdomstillståndet. Bill Dufwa säger till EKOT att han anser att frågan måste prövas av Europadomstolen för att svenska försäkringsbolag ska få ett klart besked hur de ska agera i framtiden
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".