Facken tar inte ställning till EMU

EMU är en politisk fråga och därmed inget för facket. Det anser en överväldigande majoritet av fackförbunden inom LO, TCO och Saco, visar en kartläggning som Ekot gjort. (Ekot)
Det är upp till varje enskild medlem att ta ställning, säger Britt-Marie Häggström, ordförande för Saco-förbundet DIK, som organiserar bibliotekarier och kulturarbetare. - Vi är en partipolitiskt obunden organisation och vi tycker att det här är en privat fråga och det kan medlemmarna ta ställning till själva. Vi skulle inte drömma om att peka i någon riktning i de här typen av frågor. Varför då? - Eftersom vi är partipolitiskt obundna. Vi har medlemmar som spänner över alla politiska partier och alla åskådningar. Det är ingen facklig fråga, säger Britt-Marie Häggström. Så här tycker och uttrycker sig i stort sett alla fackförbund i frågan om EMU. Ekot har talat med samtliga 60 fackförbund och av dem har 44 valt att inte ta ställning. Ytterligare nio har inte bestämt sig för om de ska ha en uppfattning eller inte. Av centralorganisationerna har tjänstemannaorganisationen, TCO, valt att inte ta ställning. LO tar ställning senare i vår medan Saco, som organsierar alla akademiker, redan sagt att man är för ett EMU-medlemskap. Bibliotikarien Siv Lundmark Nowacki tycker att hennes förbund DIK har gjort rätt: - Jag tycker att det är en personlig fråga, så det är svårt för ett fackförbund kanske. Saco har ju tagit ställning för EMU. Kommer det att påverka dig på något sätt? - Nej, inte så att det påverkar mig i min inställning. Bara sju fackförbund har klart sagt ja eller nej till EMU. De som hörts mest är LO-förbundet Metall, som är för och Handels som är mot. Deras engagemang har tvärtemot verkligheten skapat en bild av att facken i allmänhet har tagit ställning, säger ekonomiprofessorn och EMU-utredaren Lars Calmfors, som inte tycker att facken ska göra det. - Det är svårt att säga att det finns en given slutsats att dra för ett enskilt fackförbund. Det skär normalt genom hela medlemskåren. Man kan ha olika uppfattningar. Därför bör inriktningen vara att ta fram så bra informationsmaterial som möjligt. Sedan kan enskilda personer engagera sig. Men få av förbunden, bara åtta av de 60, kommer att satsa särskilt på EMU-frågan inför höstens folkomröstning. Janne Rydén är förbundsordförande i LO-förbundet Seko. - Det är samma förhållningssätt som vi hade när det gällde EU-frågan. Det vill säga att vi ska informera både om för- och nackdelar på ett så neutralt och sakligt sätt som möjligt. Det är uppdraget som vi har från våra medlemmar. På vilket sätt ska ni göra det? - Vi kommer att använda oss av informationsmaterial som plockas fram och bearbetas bland anna inom LO, säger Janne Rydén.
Helena Jansson och Pia Lille. Faktainsamling Sandra Foresti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".