Slutspurt inför FN–omröstning

Det är exakt en vecka kvar till den 17 mars, den tidsfrist USA och Storbritannien vill ge Irak i ett nytt kontroversiellt resolutionsförslag. I FN går diplomatin nu in i en slutspurt. USA och Frankrike tävlar om att vinna över tre afrikanska länder inför omröstningen.
– Vi vill att folk ska stå upp och säga vad de tänker angående Saddam Hussein och nyttan av FN:s säkerhetsråd. Det är dags att lägga korten på bordet, sa president Bush i torsdags. Och på söndagen trodde hans utrikesmininster Colin Powell att USA har goda möjligheter att få med sig nio, eller till och med tio av säkerhetsrådets länder. Men att det ännu är oklart om Frankrike kommer att våga lägga in sitt veto. Afrikaresor Samtidigt som Powell uttalade sig, befann sig Frankrikes utrikesmininster Dominique de Villepin på resa i Afrika för att övertala säkerhetsrådsmedlemmarna Angola, Kamerun och Guinea. Också Washington bearbetar dessa länder, med så kallad dollardiplomati. Dollardiplomati Kamerun och Guinea, liksom flera av de andra länderna, kan räkna med fördelaktiga handelsavtal om de stödjer USA. Men hittills har dollardiplomatin inte givit önskat resultat. Turkiet har till exempel, trots ett löfte om 30 miljarder dollar i bistånd, hittills vägrat härbärgera amerikanska trupper. Inför det avgörande som nu väntar, är det inte bara Iraks framtid som står på spel, utan även FN:s. Vissa bedömare menar att det faktum att till och med USA från sin supermakts höjd nu måste lirka med lilla Kamerun, är ett bevis för hur viktigt FN är. FN kan skadas Andra säger uppgivet att FN:s trovärdighet kommer att skadas vad som än sker: Om USA får igenom sin resolution, kommer FN att beskyllas för att gå Washingtons ärenden. Men om splittringen däremot förstärks av ett franskt veto, så har FN på nytt visat sin oförmåga att hantera en kris med en farlig diktator. Nykonservativa jublar Medan en majoritet av det amerikanska folket står fast vid att USA inte bör inleda ett krig utan stöd i FN, så har förlöjligandet av FN fått ny energi bland neokonservativa debattörer som Bill Kristol, som antyder att det bara är bra att FN:s impotens nu avslöjas. – Om Bushs strategi är att underminera FN, vilket jag sannerligen inte har något emot, så har han varit enormt skicklig och Machiavellisk. Men det är skrattretande att betrakta övertalningsförsöken av Angola, Guinea och Kamerun, säger Bill Kristol, redaktör för konservativa Weekly Standard.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".