Domstol gav rätt att smygfilma sjukskriven

Försäkringskassan gjorde rätt när den använde sig av smygfilmade videoupptagningar som bevis för att dra in sjukpenningen i ett fall där kassan misstänkte bedrägeri. Det slår länsrätten fast i en ny dom, som kan få stor principiell betydelse.
Catharina Dahlberg som filmades i smyg, ska överklaga domen, eftersom hon menar att filmen ger en felaktig bild av hennes sjukdomstillstånd. - På filmen ser man inte de tillfällen jag behöver hjälp av andra, och inte heller den smärta det här bidrar till efteråt. Hur påverkades du av att veta att du övervakats en längre tid? - Jag känner ju att det alltid är nån som tittar på en, förföljer en. Min psykiska hälsa är ju så mycket sämre än om jag inte blivit utsatt för det här jag blivit utsatt för. Catharina smygfilmades av sitt försäkringsbolag Trygg Hansa, som tvivlar på att hon, trots flera läkarintyg, är så skadad av en trafikolycka, att hon har rätt till utbetalning från försäkringen. Innan ärendet prövats rättsligt, skickade Trygg Hansa den redigerade videofilmen till Försäkringskassan som tacksamt tog emot den och satte sin försäkringsläkare framför videoapparaten. Med resultatet att Catharinas sjukpenning drogs in. Hon överklagade beslutet till Länsrätten, som i sin dom gav Försäkringskassan rätt. Och därmed gav kassan grönt ljus för att enbart stödja sig på en sån här videoupptagning när man ska besluta hur sjuk någon är. Några nya medicinska underlag behövs alltså inte. Det bekymrar Bill Dufwa, professor i försäkringsrätt. Han ifrågasätter hur ihopklippta filmsnuttar tagna vid enstaka tillfällen kan utgöra bevis som ger en rättvisande bild av sjukdomstillståndet: - Man får ju inte glömma att även svårt skadade trafikoffer kan anstränga sig i olika lägen. Vad får länsrättens dom för principiell betydelse tycker du? - Det är en stor och principiellt viktig fråga det här. Jag har svårt att tro att en filmning av den här typen inte är en kränkning av privatlivet. Och enligt min mening måste den här frågan prövas av Europadomstolen för att svenska försäkringsbolag ska få ett klart besked hur de ska agera i framtiden.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".