Rysk olja ger fler miljardärer

Antalet miljardärer i världen har minskat under det senaste året, vilket sammanfaller med den ekonomiska krisen i världen. Men i Ryssland har man mer än fördubblat antalet dollarmiljardärer under det senaste året.
Var åttonde europeisk dollarmiljardär kommer nu från Ryssland, och det innebär en fjärdeplacering i världen enligt Forbes Magasine. Samtidigt ökar klyftorna mellan fattiga och rika i landet. Ryssland må fortfarande räknas som ett relativt fattigt land om man räknar landets bruttonationapprodukt BNP per capita, där till och med fattiga Costa Rica ligger förre Ryssland i världsstatistiken. Men när det gäller antalet dollarmiljardärer i landet ligger Ryssland på fjärde plats i världen avslöjar nu den ansedda ekonomiska tidskriften Forbes Magasine. Relativt unga Medan den ekonomiska krisen i världen har lett till att det totala antalet dollarmiljardärer i världen har minskat från 497 till 476 enligt Forbes Magasine, så har antalet ryska dollarmiljardärer ökat från 7 förra året till 17 i år. Alltså folk som äger mer än drygt 8,4 miljarder svenska kronor. Jämför man med övriga Europa i dag så kan man konstatera att var åttonde europeisk dollarmiljardär kommer från Ryssland. De flesta av de ryska miljardärerna kommer från den lukrativa olje- eller gasmarknaden och de är unga. Genomsnittsåldern är bara 42 år. De flesta har blivit ofantligt rika på mycket kort tid. Klyftorna ökar Att den ryska börsen inte påverkats nämnvärt under de två senaste åren, trots terror- och krigshoten, har förstås hjälpt till. Men det här betyder också att inkomstklyftorna mellan de rikaste och fattigaste i Ryssland ökar kanske mer än någon annanstans i världen. Visserligen har även gemene ryss känt av att den ryska ekonomin gått framåt. Men huvuddelen av befolkningen lever fortfarande under eller nära den internationella fattigdomsgränsen. Så man kan räkna med att de här uppgifterna sticker i ögonen bland de fattigare i Ryssland, något som säkert vänsterkrafterna kommer att uttnytja inför parlamentsvalet i december i år och presidentvalet om nästan exakt ett år.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".