Nyval i Orsa

På söndag är det nyval i Orsa. Ett kommunalval skilt från riksdags- och landstingsvalen och utan andra valkampanjer än orsapolitikernas egen. Ett test på hur det skulle fungera i Sverige med skilda valdagar.
– Jag har varit lite tveksam. Men det är klart att om det påverkar mig så är det mer åt att det inte är så dumt i alla fall. För det blir särkild koncentration på det som gäller Orsa, säger kommunalrådet och socialdemokraten Ann Beskow. Nu testas skilda valdagar i praktiken och orsaken är ett överklagande från valet i höstas, då fem poströster inte räknades i Orsa, eftersom de kom in för sent. Orsa är en så liten kommun att enstaka röster hade haft betydelse och därför blir det alltså nyval på söndag. I det vintervackra Orsa ser man färgglada valaffischer lysa mot den vita snön. En del affischer känns igen från riksdagsvalet i höstas och andra är lokala affischer, som återanvänds. Nyvalet kostar 100 000 kronor för kommunen. Men socialdemokraten Ann Beskow tycker att det finns fördelar med skilda valdagar. Fokus riktas nu på kommunala frågor. – När det är riktigt val, så som det brukar vara, då blir vi lokala partier så beroende av vad som händer på riksplanet. En partiledare som gör bort sig ger genomslag kommunalt. Det kan kännas lite felaktigt ibland, säger Ann Beskow. Ingrid Bergman, som är vänsterpartist, tycker det ska bli kul med nytt val i Orsa. – Ja, jag tror att det blir mer lokalt nu. Det är de frågorna man lyfter fram, säger Ingrid Bergman. Dessutom säger Ingrid Bergman att risken att de främlingsfientliga Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, som mobiliserar i kommunen, kommer in gör folk extra intresserade av att rösta. – Jag har nog intrycket att folk tycker att det här är ett viktigt val, och det kan ju bero på just det. Frågan om skilda valdagar är dock inte politiskt aktuell längre.Författningsutredningens majoritet med socialdemokrater, kristdemokrater och vänsterpartister sa i somras nej till skilda valdagar. Det tolkades som att frågan var död för överskådlig tid. Men centerpartiets Mikael Thalin i Orsa är ändå positiv till skilda valdagar.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".