Fler kommuner startar ungdomsråd

Andelen kommuner och stadsdelar som startat ungdomsråd som skall ge ungdomar mer inflytande har fördubblats de senaste fem åren. Det visar nya siffror från Ungdomsstyrelsen.
Ungdomsråden driver både egna frågor har en rådgivande funktion. Rafet Sijaric sitter i Södra innerstadens ungdomsråd i Malmö och han menar att de har ett verkligt inflytande: – Vi har gjort en hel del, som att vara med i en ungdomsriksdag, deltagit i olika demokratiska nätverk och så har vi gjort underhållning för de yngre, som vi själva saknade när vi var mindre. Många med invandrarbakgrund Rafet Sijaric går andra året på gymnasiet och han beskriver arbetet i ungdomsrådet som meningsfullt, de läser protokoll, synar ärenden och kommer med förslag och invändningar. 50 procent av dem som bor i södra innerstaden har invandrarbakgrund och det avspeglas också i ungdomsrådet: – Det finns människor från alla sorters kulturer och länder, säger Rafet Sijaric. Ungdomsråden har blivit fler För fem år sedan gjorde statliga Ungdomsstyrelsen en första kartläggning av landets ungdomsråd eller inflytandeforum som de också kallas. Då fanns representation i 84 kommuner idag finns de i 164 kommuner och stadsdelar. Solveig Bjarnadottir är tjänsteman i kommunen och samordnar de fem ungdomsråden i Malmö. Hon menar att den tydliga ökningen av antalet ungdomsråd visar att man nått ut men att det är viktigt att varje kommun diskuterar vad man verkligen skall ha ungdomsråden till: – Det handlar om vilken typ av inflytande vi ger till ungdomar, säger Solveig Bjarnadottir. Om det bara är remissinstanser eller om det är direkt inflytande där ungdomar faktiskt får väcka egna frågor. Rafet vill sitta kvar Rafet Sijaric slutar gymnasiet nästa år men han har inga planer på att sluta i ungdomsrådet: – Det hindrar mig absolut inte, eftersom vi har en övre gräns till 25 och då har jag hela sju år kvar i ungdomsrådet om jag vill, och det gör jag om jag kan.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".