Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler dollarmiljardärer i Ryssland

Antalet miljardärer i världen har minskat under det senaste året - vilket sammanfaller med den ekonomiska krisen i världen. Men i Ryssland har antalet dollarmiljardärer under det senaste året mer än fördubblats.
Ryssland räknas fortfarande som ett relativt fattigt land om man räknar landets bruttonationaprodukt, BNP, per capita. Till och med fattiga Costa Rica ligger före Ryssland i världsstatistiken. Men när det gäller antalet dollarmiljardarer i landet så ligger Ryssland på fjärde plats i världen, avslöjar nu den ansedda ekonomiska tidsskriften Forbes Magazine. Medan den ekonomiska krisen i världen har lett till att det totala antalet dollarmiljardärer i världen har minskat från 497 till 476, enligt Forbes Magazine, så har antalet ryska dollarmiljardärer ökat från sju förra året till 17 i år. Alltså folk som äger mer än drygt 8,4 miljarder svenska kronor. Jämför man med övriga Europa i dag så kan man konstatera att var åttonde europeisk dollarmiljardär kommer från Ryssland. De flesta av de ryska miljardärerna kommer från den lukrativa olje- eller gasmarknaden och de är unga. Genomsnittsåldern är bara 42 år. Det vill säga - de flesta har blivit offantligt rika på mycket kort tid. Att den ryska börsen inte påverkats nämnvärt under de två senaste åren - trots terror- och krigshoten - har förstås hjälpt till. Men det har betyder också att inkomstklyftorna mellan de rikaste och fattigaste i Ryssland ökar kanske mer än någon annanstans i världen. Visserligen har även gemene ryss känt av att den ryska ekonomin gått framåt. Men huvuddelen av befolkningen lever fortfarande under eller nära den internationella fattigdomsgränsen. Så man kan räkna med att de här uppgifterna sticker i ögonen bland de fattigare i Ryssland - något som säkert vänsterkrafterna kommer att utnyttja inför parlamentsvalet i december i år och presidentvalet om nastan exakt ett år.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".