Flyktingmotstånd ledde till stöd för asylsökande

Invånarna i Undenäs i Karlsborgs kommun i Västergötland ställer upp på bred front för den nya asylmottagningen i samhället. De främlingsfientliga demonstrationer som tidigare hållits i Undenäs fick till följd att många av de boende tog parti för flyktingarna.
– Effekten är att det blivit ett större stöd, säger Örjan Kjellkvist är ordförande i Undenäs intresseförening. När det i höstas blev känt att 80 asylsökande flyktingar skulle placeras på Källebackens camping var det många som kände oro. Men efter det har successivt fler och fler Undenäsbor ställt upp. När en främlingsfientlig grupp reste till Undenäs och arrangerade demonstrationer i början av året slöt ännu fler Undenäsbor upp bakom asylmottagningen. Motsatt reaktion Sedan dess har byborna varit med och tagit emot när nya asylsökande kommit till byn och ställt upp som faddrar. Kyrkan och andra föreningar ordnar aktiviteter och café för de aslysökande. Undenäsbon Sven Jonsson har sett hur de som från början var skeptiska efter hand mjuknat. – De har vänt i positiv anda. De har sett att de som kommer från andra länder är människor också, att de har samma känslor som vi i Undernäs, säger Sven Jonsson.
Henrik Dammberg, Sveriges Radio Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".