Sanering fördubblar hyran

Kommunala Familjebostäder vill fördubbla hyran, och ändå kalla det bruksvärdeshyra, när man sanerar ett hus i centrala Stockholm. Enligt de boende kommer detta tvinga de flesta att flytta och saneringen är bara ett sätt för Familjebostäder att höja hyran.
Det här huset, med det trevliga namnet Trädgårdsföreningen 1, är ett av landets mest centralt belägna bostadshus i hörnet Drottninggatan-Olof Palmes gata. Bara 600 meter från Stockholms Central. Det är ett gammalt hus från år 1910, ägt av kommunala Familjebostäder. Slitet, men fullt modernt. 26 lägenheter med en mycket låg hyra. Under 700 kronor per kvadratmeter och år är bruksvärdeshyran i dag. Det betyder 4 300 kronor i månaden för en trerummare. Men här är de flesta lägenheterna större, mest 4 till 7 rum på upp till 230 kvadratmeter. ”För låg hyra” Enligt Göte Lindfors, ordförande i husets hyreskooperativ, säger Familjebostäder att bruksvärdeshyrorna i huset är för låga: - Vi anser att man tar ett renoveringsbehov som intäkt för att få en ny bruksvärdeshyra och därigenom få upp hyrorna nära marknadsliknande hyror. Familjebostäder talar om fördubblade hyror efter en sanering. Då tvingas 9 av 10 att flytta, säger de boende. De vill ha nya stammar och elledningar men ingen sanering inne i lägenheterna. För då kan inte Familjebostäder åberopa någon standardhöjning. Bakom talet om högre bruksvärde efter sanering ligger något annat, anser Göte Lindfors: - Familjebostäders tjänstemän driver ju marknadshyror även om man inte använder det ordet.Man förpackar det bakom bruksvärdessystemet. men konsekvensen är ganska uppenbar. Nu får det bli Hyresnämnden som avgör hur omfattande saneringen ska bli och vilket nytt bruksvärde den motiverar. Se över bruksvärdet Familjebostäder applåderar trepartsöverenskommelsen i januari i år mellan Hyresgästföreningen, SABO och Fastigetsägarna. Enligt den ska man se över hur bruksvärdet tillämpas. Enligt Annika Johansson på Familjebostäder kan det då bli hyreshöjning utan sanering i till exempel Trädgårdsföreningen 1. - Jag tror att man tycker att en hyresnivå på 700 kronor per kvadratmeter, mitt i Stockholms city, är en låg nivå. Jag tror at det här är ett hus som då blir föremål för diskussion om var en rimlig hyresnivå skulle ligga någonstans.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".