Telefonsamtal fällde mc-gäng

På måndagsförmiddagen föll domen i en uppmärksammad rättegång i Malmö, som omfattat åtal mot totalt elva medlemmar i Hells Angels mc-gäng. Det blev fängelsestraff för de två män som åtalats för att ha planerat att kidnappa och misshandla en tv-medarbetare.Bevisningen bygger på hemlig telefonlyssning som ifrågasatts under rättegången.
Det var förra året som elva personer greps av polisen i en razzia mot kriminella mc-gäng i Skåne efter omfattande hemlig telefonavlyssning. 33 000 samtal Sammanlagt avlyssnades 33 000 telefonsamtal som enligt åklagaren bland annat visade att en Hells Angels-medlem och en anhängare till klubben förberedde kidnappning av en medarbetare på Sveriges Television. Hämnd för tv-satir Tevemannen medverkade i en satir om Hells Angels, där han själv och några kolleger först åkte moped runt Hells Angels nya klubbhus strax utanför Malmö och sedan i ett telefonsamtal erbjöd mc-gänget beskydd mot mopedungdomarna. Bevisningen i rättegången har ifrågasatts eftersom den bygger på så kallad överskottsinformation, d.v.s. information som polis och åklagare fått från hemlig telefonavlyssning som domstol gett tillstånd till i ett annat misstänkt brott. Tingsrätten gick på åklagarens linje Trots det har alltså tingsrätten accepterat överskottsinformationen som bevisning och dömer Hells Angels-medlemmen till ett år och två månader för stämpling till grov misshandel och för vapenbrott. En man som var anhängare till mc-gänget döms till två års fängelse för den planerade misshandeln. För ytterligare sex personer blev det fällande domar. Det strängaste straffet fick en 31-årig man som dömdes till fem års fängelse för häleri, grovt narkotikbrott, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Tre av de elva åtalade frias av Malmö tingsrätt.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".