Blair-minister hotar avgå på Irakfrågan

En av ministrarna i den brittiske premiärministern Tony Blairs inre kabinett, biståndsministern Claire Short, har meddelat att hon avgår, om Blair går med i ett USA-lett krig i Irak utan FNs mandat. Biståndsministerns avgångshot var det första på så hög nivå mot Blairs Irakpolitik.
Blair står inför en vecka som kan bli avgörande för hans politiska framtid. Och veckan har börjat dåligt, med en förödande offentlig attack på honom inifrån hans egen regering. Grava anklagelser mot Blair Det var i en radiointervju sent igår kväll som biståndsministern Claire Short sade att hon avgår om Storbritannien går i krig utan FN-mandat. När hon väl hade kastat tärningen, så fortsatte hon och anklagade Blair för att handskas vårdslöst och oförsiktigt med FN, med sin regering och med sin egen framtid och plats i historien. – Blair handlar extremt vårdslöst! sade Claire Short. Claire Short har länge tillåtits vara regeringen Blairs mest frispråkiga minister och vänstersamvete. Hennes tvivel om Blairs Irakpolitik har varit väl kända. Men hotet om avgång kom som en överraskning för den hårt pressade Blair, som har ägnat hela veckoslutet åt telefondiplomati för att försöka vinna stöd för precis den FN-resolution biståndsministern efterlyser. Galjonsfigur för revolten mot Blair Över en natt har nu Claire Short blivit galjonsfigur för rebellerna inom Blairs labourparti och revolten mot honom växer. Tony Blair har satsat sin politiska framtid på Irak och ska han kunna vända opinionen i partiet och i landet och inte mista fler ministrar, behöver han vinna dragkampen i FNs säkerhetsråd.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".