Bästa året hittills för ICA

Detaljhandelskoncernen Ica Ahold gjorde förra året sitt hittills bästa resultat. Trots att huvudägaren i holländska Royal Ahold är indragen i en redovisningsskandal, har det inte påverkat ICA i Sverige, enligt Kenneth Bengtsson som är VD för den svenska verksamheten.
Vinsten före skatt ökade från 1,2 till 1,7 miljarder kronor, eller nära 8 procent, vilket gör 2002 till Ica:s bästa år hittills. Också omsättningen ökade rejält, från 65 till nära 71 miljarder kronor. Och det som går bra är ICA-butikerna, där omsättningen gick upp drygt 8 procent, och Hakongruppen med RIMI-butikerna som ökade med 7,5 procent. Dessa båda svarar för 62 och dom 71 miljarderna i omsättning. Allra mest räknat i procent, hela 75 mer exakt, ökade verksamheten i Baltikum, där ICA etablerades så sent som 1995. Det finns ett moln på ICA-himlen, och det är den redovisningsskandal som exploderade för ett par veckor sedan. ICA:s huvudägare holländska Royal Ahold, som kontrollerar 50 procent av Ica och som är världens tredje största detaljhandelskoncern, är inbladad i misstänkt fusk med redovisningen i tre länder, Argentina, USA och Holland. Men svenska ICA Ahold går opåverkad ur krisen, säger VD Kenneth Bengtsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".