Bästa året någonsin för ICA

Förra året blev det bästa någonsin för detaljhandelskoncernen Ica Ahold. Vinsten före skatt ökade och det gjorde omsättningen också. Trots att huvudägaren i holländska Royal Ahold är indragen i en redovisningsskandal, har det inte påverkat ICA i Sverige.
– Framförallt har vi haft en tydlig fokusering på vad vi gör. Vi har tagit hand om kärnverksamheten och verkligen utvecklat den i positiv riktning i Sverige, Norge och Baltikum. Men har också en positiv vändpunkt för vårt menyföretag som säljer mot restauranger och storhushåll, säger Kenneth Bengtsson, vd för ICA Handlarnas AB. Var tjänar ni pengar framförallt? – Vi tjänar pengar i vår detaljhandelsverksamhet, det är det vi ska tjäna pengar på. Vi har haft en bra försäljningsökning i samtliga våra butiker, oavsett om det är Sverige, Norge eller Baltikum. Vad betyder de svenska prisnivåerna jämfört med Europa i övrigt för er verksamhet? – Vi tycker att vi är på rätt väg och jag som vd för den här koncernen kommer aldrig att vara nöjd förrän vi ligger i linje med de bästa i Europa. Helst skulle jag vilja se till att vi har matpriser som är under genomsnittet i Europa. Vi är på god väg, fjolåret visar att vi hade en skillnad på ungefär 6 procent. Det minskar hela tiden. Det blir billigare i Sverige på sikt? – Det blir billigare i Sverige på sikt. Om vi kan använda en del av de här pengarna till att investera i större butiker i Stockholm kan vi påvisa att även Stockholmspriserna går ned. Vinsten före skatt ökade från 1,2 till 1,7 miljarder kronor, eller nära 8 procent, vilket gör 2002 till ICA:s bästa år någonsin. Också omsättningen ökade rejält, från 65 till nära 71 miljarder kronor. Det som går bra är ICA-butikerna, där omsättningen gick upp drygt 8 procent, och Hakongruppen med RIMI-butikerna som ökade med 7,5 procent. Dessa båda svarar för 62 och dom 71 miljarderna i omsättning. Allra mest räknat i procent, hela 75 mer exakt, ökade verksamheten i Baltikum, där ICA etablerades så sent som 1995. Det finns ett moln på ICA-himlen, och det är den redovisningsskandal som exploderade för ett par veckor sedan. ICA:s huvudägare holländska Royal Ahold, som kontrollerar 50 procent av ICA och som är världens tredje största detaljhandelskoncern, är inbladad i misstänkt fusk med redovisningen i tre länder, Argentina, USA och Holland. Men svenska ICA Ahold går opåverkad ur krisen, säger VD Kenneth Bengtsson: – Det är väldigt tråkigt det som drabbat av en av våra huvudägare, men glöm inte att det som hänt i Argentina och i USA, det har inte hänt i vårt bolag. Ni är inte alls påverkade av det? – Vi är inte alls påverkade Vad händer om det blir förändringar i ägarförhållandena i Royal Ahold? – Som vi bedömer det är vi väldigt trygga oavsett vad som händer eftersom vi har ett väldigt tydligt aktieägaravtal gentemot våra tre ägare. Vi känner ingen oro.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".