Benediktus XVI tvättade fötterna på ett tiotal präster på skärtorsdagen. Foto: Max Rossi/Scanpix.

Påven tillbakavisar bin Ladins anklagelser

I samband med att påven Benediktus XVI inledde påskfirandet med dubbla mässor i Rom på skärtorsdagen tillbakavisade Vatikanstaten också anklagelserna från al-Qaida ledaren Usama bin Ladin om att påven skulle vara inblandad i ett så kallat ”nytt korståg” mot islam.

bin Ladins anklagelser framfördes i ett bandat meddelande där han hotade med att bestraffa EU hårt för att de danska karikatyrerna av profeten Muhammed har publicerats igen i flera europeiska tidningar.

USA:s säkerhetstjänst CIA bekräftade på torsdagen att det är al-Qaidas ledare Usama bin Ladin som uttalar sig på internet .

Under långfredagen kommer det italienska inrikesministeriet som har ansvar för påvens säkerhet att närmare analysera innehållet i meddelandet från Usama bin Ladin. Enligt Vatikanstaten kommer inte påvens program eller säkerheten runt honom under påskdagarna att påverkas.

I ett nytt uttalande från bin Ladin som publicerades i den arabiska tv-kanalen al-Jazira uppmanade Usama bin Ladin alla muslimer att stödja det pågående upproret i Irak eftersom det är bästa sättet att hjälpa palestinierna. bin Ladin kritisertade också arabledare för att stödja Israels anfall mot Hamas i Gaza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista