”Norrbotniabanan skulle bli för dyr”

Det skulle bli för dyrt att bygga Norrbotniabanan, en ny järnvägssträcka längs kusten mellan Umeå och Haparanda. Det kommer Banverket fram till i en utredning. Samtidigt är just Norrbotniabanan ett av de krav som miljöpartiet fick igenom för att stödja en socialdemokratisk regering i höstas.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson utgår från att uppgörelsen hålls, och tycker att Banverket räknat konstigt: – Det finns en värld även bortom gränsen och utanför Sverige. Det gäller att knyta ihop Sveriges och Finlands norra delar för att vi ska få en livskraftig region i framtiden. Hur viktigt är det för miljöpartiet? – Jag är beredd att gå ganska långt. Vi har givit socialdemokraterna makten i utbyte mot att det här ska genomföras, säger Peter Eriksson. Peter Eriksson tror inte att han kommer behöva bråka med regeringen om Norrbotniabanan. Eriksson är beredda att ge Banverket mer pengar för att bygga järnvägen. Biträdande näringsminister Ulrica Messing hänvisade på måndagen till augusti, när Norrbotniabanan tillsammans med alla andra infrastrukturförslag för de närmaste 12 åren ska vägas mot varandra. För glest med folk Men uppemot 20 miljarder kronor är 50 procent dyrare än tidigare siffror, och inte samhällsekonomiskt lönsamt. Det är för glest med folk helt enkelt, säger Banverkets generaldirektör Bo Bylund: – Det är ett sådant litet trafikbehov som kan tillgodoses, säger Bo Bylund. En av få lokala kritiker av Norrbotniabanan, fackförbundet SIF:s regionchef i Norrbotten Christer Ejderberg, säger att om man måste välja så är det mycket viktigare att bygga ut it, alltså överföringskapaciteten mellan datorer för bland annat universitet och företag. – Om en järnväg ska kunna lösa den här problematiken måste man vinna något på att frakta arbetskraften, men eftersom problemen ser likadana ut så finns det egentligen ingenting du kan åstadkomma. Känns det som du svär i kyrkan när du säger det här? – Ja lite grann. Det här är ju en infrastrukturell satsning med mycket stor politisk sprängkraft, säger Christer Ejderberg.
Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".