Höns på Lantmännens försöksgård i Smedsmora. Foto: Mikael Wallerstedt/Scanpix.

Många påskägg värps i trånga burar

Av de ägg som äts i påsk värps många av hönor som sitter i burar som är små och inte tillåtna i Sverige. Vart fjärde ägg importeras och de flesta kommer från Finland. Där finns numera hönsburar som blev förbjudna i Sverige.

– Det går åt mycket ägg i påsk och nu sa min sambo att nu i påsk ska vi laga mycket mat, så nu tog i vad som helst, säger Stephan Forkelid som handlar i en butik i Stockholm tillsammans med Viveka Västerberg.

– Det är ju inte bara smaken som har betydelse, utan också att man vet att ursprunget är okej, säger hon.

Skulle du köpa utländska ägg?

– Ja, det tror jag.

Vet du om att de svenska hönorna har bättre standard än i övriga EU?

– Nej, det har jag ingen aning om, säger Viveka Västerberg.

Här i butiken finns det bara svenska ägg att köpa. Det ser man på paketen. Det står svenska ägg på dem.

Men om man tittar i kyldisken kan man till exempel se på köttbullarna att de innehåller ägg. Det är betydligt svårare att se om det är svenska eller utländska ägg.

Importen av ägg har ökat.

Var fjärde ägg är numera importerat och de flesta hamnar i produkter som tillexempel pannkakor eller bakverk.

Sverige är idag ensamt i EU om att inte tillåtna små burar för hönor.

Sedan 1999 finns en lag som kräver att buren är inredd. Det innebär att hönorna ska ha en sittpinne, ett värprede och ett sandbad.

Men så är det inte i andra EU-länder och det ger dem en konkurrensfördel, säger Henrik Larsen som är ordförande för Svenska ägg.

– Förhoppningen var då att övriga Europa skulle gå i samma takt och det är väl det som är olyckligt att vi är klara nu och övriga Europa har inte gjort någonting. Vi har ju alltså en klart högre produktionskostnad jämfört med övriga Europa, säger Henrik Larsen.

Mest ägg importeras från Finland. Förra året importerade vi över 4 000 ton ägg från Finland.

KG Pettersson är vd för KG:s ägg. När han tog bort de gamla burarna så skrotade han dem,

Men många andra äggproducenter sålde sina burar till Finland.

– Ja, det har varit en billig investering för dem och de ökar ju sina anläggningar. De var väldigt små tidigare i Finland och sen blev det lite storlek på dem när man gjorde på det här viset, säger KG Pettersson.

Vd:n på KG:s ägg tycker trots allt att det känns bättre med de stora burarna.

– Ja, men det är ju det här att man tycker att man har lyft nivån och att hönan har fått ett bättre liv, säger äggproducenten KG Pettersson.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista