Ryssland röstar nej till FN-resolution om Irak

Det diplomatiska spelet har internsifierats i fråga om att värva röster i FN:s säkerhetsråd för och emot ett krig, och på måndagen kom Ryssland med ett besked som är ett tungt bakslag för USA och Storbritannien - att Ryssland kommer att rösta emot det amerikansk-brittiska resolutionsförslaget i FN:s säkerhetsråd.
Det sade Rysslands utrikesminister Igor Ivanov på måndagen. Ivanov sade inte uttryckligen att Ryssland skulle lägga in sitt veto, men en talesman vid det ryska utrikesdepartementet bekräftade senare i Moskva att det handlar om ett ryskt veto. Spekulationer Det här länge spekulerats om Ryssland verkligen kommer att motsätta sig ett krig i Irak när det väl kommer till kritan. Källor inom den amerikanska presidentadministrationen har länge hävdat att Ryssland i slutändan ändå kommer att böja sig, men det kommer Moskva alltså inte göra, enligt den ryska utrikesministern. Det ryska motståndet har sakta men säkert växt från ord till handling under den senaste veckan. ”Hot har retat upp Moskva” Rysslandkännare tolkar detta som att Kreml gjort bedömningen att Rysslands trots allt har mer att tjäna på sitt motstånd, trots hot om bestraffningar från USA:s sida. Det är just hot om bestraffningar som retat upp Moskva, säger Aleksej Pikajev utrikespolitisk analytiker vid Carnegiestiftelsen i Moskva. Moskva har kommit fram till att den amerikanska politiken gentemot Ryssland inte kommer att förändras - det vill säga Ryssland kommer att få problem med USA oavsett vad man gör i dag. Så hoten om bestraffningar har varit mycket kontraproduktiv från USA:s sida säger Aleksej Pikajev. USA:s hot har inte hjälpt Putin Han hävdar att den ryska makteliten nu också börjar se om i sitt hus med tanke på det kommande parlamentsvalet senare i år och presidentvalet om ett år. USA:s hot har inte hjälpt presidenten Putin utan snarare tvärtom inrikespolitiskt. Visar Putin undfallenhet så riskerar han och de styrande partierna att förlora röster i de kommande valen. Även om Putin i dag inte hotas av någon så är nio av tio ryssar emot ett Irakkrig. Dessutom finns 20 miljoner muslimer i Ryssland.
Vladislav Savic, Moskva

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".