Rasistiska partier kan väljas i Orsa

I omvalet i Orsa på söndag finns det en risk att främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna kommer in i fullmäktige. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är självkritisk och kritiserar andra av riksdagens partiledare för att inte ha tagit debatten med rasisterna.
- Man diskuterar det faktum att de existerar och att de ställer upp i valet här men man tar inte debatten i sakfrågorna. Det gäller framför allt de rikspolitiker som kommer hit. Vi markerar mer än vi tar debatten rakt på, säger Maria Wetterstrand. 121 röster på Sverigedemokraterna Det blir nyval i Orsa för att fem valsedlar kom in för sent och inte räknades i valet i höstas. I höstens val fick det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna drygt 120 röster och ett mandat i fullmäktige. Nu kandiderar också det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna för att vinna ett mandat i Orsa. Därför har många av partiledarna och flera ministrar besökt eller är på väg att besöka Orsa för att mana till kamp för att inte rösta fram de främlingsfientliga, men Maria Wetterstrand tycker alltså att det är mycket ord och lite handling. Ingen ber om debatt Nationaldemokraternas Tor Paulsson som kandiderar till fullmäktige har inte fått någon förfrågan om debatt. - Det är lätt att prata om debatt men det är ingen som vågar ställa upp i verkligheten, säger han. Stjernkvist vill ta debatten där de finns I förra veckan presenterade socialdemokraterna ett manifest som kamp mot främlingsfientliga partier där partisekreteraren Lars Stjernkvist att man inte ska bjuda de främlingsfientliga på exponering men samtidigt att man ska ta debatten där de finns. Socialdemokraternas kommunalråd i Orsa Ann Beskow säger att det är viktigt att bemöta argumenten men att man inte ska bjuda dem mer uppmärksamhet än de förtjänar. - Det finns två partier till: Populistpartiet och SPI som ställer upp i valet och vi har inte sett det som någon viktigt utmaning att bjuda in de här mycket små partierna och lägga stor kraft på det, säger hon.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".