Frankrike berett använda veto i FN

Frankrike kommer att använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd om det behövs för att hindra ett krig mot Irak. Den nyheten om det franska beslutet spräcktes av den franske presidenten Jacques Chirac själv i en intervju i fransk tv på måndagskvällen.
– Frankrike kommer att rösta nej om det behövs för att förhindra att det amerikansk-brittiska resolutionsförslaget går igenom och ger ett nytt Irakkrig FN:s godkännande, tillkännagav Jacques Chirac inför omröstningen i säkerhetsrådet som väntas i veckan. Ryssland berett använda veto Det är om förslaget går igenom med 9 av de 15 rösterna i rådet som det ändå kan stoppas om någon av de fem ständiga medlemmarna använder sitt veto och röstar nej. Ryssland meddelade redan tidigare på måndagen att landet tänker lägga in sitt veto mot krigsresolutionen. Efter Frankrikes besked på måndagskvällen tycks saken vara klar: ett nytt Irakkrig kommer att föras utan FN-mandat. Jacques Chirac har gått i spetsen för den internationella oppositionen mot kriget, och han pläderade passionerat för en fredlig lösning: ”Alltid ett misslyckande” – Krig är alltid ett misslyckande som leder till död och elände, förkunnade den franske presidenten som menar att det är först om vapeninspektionerna helt havererar som en militär insats kan övervägas. På frågan om hur stor chansen är att krig kan undvikas svarade Jacques Chirac att även om det bara var en chans på miljonen skulle han framhärda i sin kampanj mot kriget.
Titti Nylander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".