Inga pengar till EMU-nej-sidan i Metall

Metall är ett av få fackförbund som tagit ställning i EMU frågan: förbundet driver ett ja. Men minst hälften av medlemmarna är emot ett medlemskap. Trots det går inga av de pengar förbundet satsar på EMU-frågan till nej-sidan.
– Vi har en kongress som bestämmer vilken linje som ledningen och styrelsen ska driva. Jag kan inte gå ut varje kvartal och blöta fingret och känna vad det blåser för vindar utan jag måste följa kongressens beslut och det var ett tydligt ja i kongressen och det tänker jag följa, säger Metalls ordförande Göran Johnsson. Styrelsen är för EMU Nu kan bara ett beslut i förbundsstyrelsen ge nej-sidan pengar. Men alla i förbundsstyrelsen är för EMU och sannolikt skulle ingen komma på tanken att föreslå det, säger Göran Johnsson. Han uppskattar att ungefär hälften av metallarna idag är för och hälften mot EMU. Allan Mattsson som är ordförande för nybildade Metallare-mot EMU tror att ännu fler är emot och vill därför ha del av pengarna: – Jag tycker att man borde behandla oss lika som ja-sidan därför att det finns en stark opinion emot EMU bland medlemmarna, säger Allan Mattsson. Vad blir konsekvenserna av att man följer det här beslutet? – Vi får ta ur egen ficka och det är vi starkt motiverade att göra, säger han. ”Elitprojekt som gagnar toppen” Allan Mattsson tycker att Metalls ja till EMU på kongressen 1997 borde ha föregåtts av en medlemsomröstning och att EMU är ett elit-projekt som bara gagnar samhällets toppar. Få tycker att det rör facket Enligt Ekots kartläggning satsar bara åtta av 60 fackförbund särskilda pengar på EMU-frågan, bland dem Metall och Handels. Bara sju anser, som Ekot berättade i måndags, att EMU är en facklig fråga. Förutom Metall är Industrifacket, Pappers, Skogs- och Träfacket, Civilingenjörsförbundet och Finansförbundet för EMU. Handels ensamt säger nej. Stefan Carlén är förbundsekonom på Handels och också en av de drivande i socialdemokrater mot EMU: – Vi vet att en stor majoritet av LO-medlemmarna är emot EMU och vi menar att det är helt rationellt eftersom det är de här grupperna som riskerar att förlora mest, säger Stefan Carlén. Kommer i att stödja en eventuell ja-kampanj? – Nej, någon måtta får det vara. Ja-sidan har tjugo gånger mer pengar än nej-sidan så Socialdemokrater för Europa har gott om pengar om det skulle vara så att det finns en sådan opinion, säger han.
Helena Jansson och Pia Lille
Research: Sandra Foresti
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".