Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhetsrådet inte redo rösta om Irak-resolution

En förändring av det brittisk-amerikanska resolutionsförslaget om Irak kan vara på gång. Det framkom efter nattens möte i FN:s säkerhetsråd. Fortfarande är inte rådet redo för omröstning.
– Vi är inte där än och höjer händerna för att rösta i rådet. Vi letar fortfarande efter en lösning som tillfredsställer alla i säkerhetsrådet, sa Angolas FN-ambassadör Gaspar Martins lite frustrerat. Just Angola tillhör de sex länder som ännu inte officiellt tagit ställning till det brittisk-amerikanska resolutionsförslaget som ger Irak till 17 mars att fullt ut samarbeta med vapeninspektörerna, eller annars riskera krig. Slutdatum kan flyttas Bland annat för att få med dem sex på förslaget så undersöker nu britterna möjligheten att upprätta en lista med konkreta krav som Irak måste leva upp till, och enligt FN-diplomater skulle slutdatum i så fall också flyttas fram någon vecka. Större stöd Trots fortsatt hårt motstånd och stor tveksamhet hoppas USA och Storbritannien att ett sådant förändrat förslag skulle kunna få stöd av flertalet länder i rådet, och även om det då formellt stoppas av ett veto från Frankrike eller Ryssland, så skulle amerikaner och britter ändå ta ett ja från majoriteten i rådet som en moralisk seger. FN-diplomater säger till Ekot att omröstningen troligen sker först i slutet av veckan. Känsligt läge Hans Blix sa efter nattens möte att han är beredd att i nästa vecka presentera en lista över de viktigaste nedrustningsfrågor som Irak ännu inte har svarat på. Samtidigt fick den svenske vapeninspektörschefen kritik från Bushregeringen som anser att han i sin muntliga redogörelse inför rådet i fredags undanhöll viktig information, framför allt att Irak har utvecklat ett obemannat flygplan som enligt USA bryter mot FNs resolutioner vad gäller flygkapacitet, och kan användas i attacker med kemiska och biologiska vapen. – Alla försöker pressa oss, och dra så mycket nytta av oss som de kan, sa Blix, och förklarade att Irak visserligen borde ha redovisat flygplanen. Men att det är fortfarande är oklart hur långt planen kan flyga och hur de kan användas, undersökningar pågår. Kritiken, irritationen och frustrationen är ytterligare bevis för det känsliga läge som råder inför avgörandet i Irakfrågan.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".