Barsebäckstängning skjuts åter upp

Kärnkraftreaktorn i Barsebäck kommer inte att stängas i år och inte heller 2004. Det är den rimliga slutsatsen av de överläggningar som förts mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet.
De tre riksdagspartiet som gjort upp om energipolitiken de senaste åren. Regeringspartiet socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet satt i förhandlingar under måndagskvällen om framtiden för kärnkraftreaktorn i Barsebäck. Avvecklingsavtal Regeringen försöker få med de båda andra partierna på en ny konstruktion, som kommer att innebära ytterligare fördröjning av stängningen av reaktorn. Helst vill socialdemokraterna inte ha något slutdatum alls för den andra reaktorn i Barsebäck. Den första stängdes ju för några år sedan efter långa förhandlingar. Parallellt med diskussionen om Barsebäck framtid, pågår sedan ett par månader tillbaka ett arbete för att förbereda ett avtal om avveckling av resten av den svenska kärnkraften. Inspirerade av en tysk modell, tänker sig regeringen och deras energipolitiska samarbetspartier, att det ska gå att komma överens med kärnkraftsproducenterna om hur mycket mer kraft som går att få ut ur de reaktorer Sverige har, sätta ett tak där, och sedan låta ett avtal med industrin styra när och i vilken ordning kärnkraftreaktorerna tas ur drift. Hela kärnkraften Det här är alltså två parallella spår, stängningen av Barsebäck det ena, och det andra en långsiktiga plan för avveckling av resten av kärnkraften. Regeringens vill lägga ihop spåren så att Barsebäck kommer med i potten för en framtida avveckling och så såg det ut att bli i den uppgörelse som är tänkt att presenteras för partiernas riksdagsgrupper senare på tisadgen. Kompromiss Centern och vänsterpartiet tycker båda att Barsebäck kan stängas genast, båda vill ha ett slutdatum för det, och särskilt centerpartiet har irriterats över regeringens försök att sudda i slutstrecket. Centerledaren Maud Olofsson så pass att hon tog upp frågan med statsministern under helgen. Men under kvällen diskuterade de tre partierna en kompromiss, att i stället sätta ett slutdatum för när ett avtal för att stänga hela det svenska känkraftprogrammet ska vara klart, med markeringen att Barsebäck ska stängas först. Skjutits upp flera gånger Skulle det inte gå att hinna få fram ett avtal tillräckligt snabbt, skulle man, enligt det här, återgå till den ursprungliga planen och stänga Barsebäck enligt den lag som riksdagen redan beslutat om. Centern och vänsterpartiet skulle kunna tänkas försvara att stängningen av Barsebäck dröjer, med att man nu skyndar på en plan för att avveckla all kärnkraft i Sverige. Centerpartiet har dessutom intresse av att frågan är ur världen om det skulle bli aktuellt att bilda en borgerlig regering. Stängningen av reaktorn, som från början var planerad till 2001, har redan skjutits upp vid ett par tillfällen, med motiveringen att kraven för att stänga Barsebäck inte var uppfyllda. Reaktorn ska kunna ersättas med så kallad alternativ energi som är producerad i Sverige, och att en stängning inte är till nackdel för industrin bland annat.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".