Krig oundvikligt enligt Irak-undersökning

En unik opinionsundersökning har gjorts inne i Irak av den ansedda internationella gruppen ICG, International Crisis Group. Underlaget är litet, ett hundratal personer, men resultatet är att de intervjuade ser kriget som oundvikligt.
ICG har i hemlighet intervjuat irakier från olika etniska grupper, med olika religion och olika klantillhörighet, unga och gamla och från både stad och land. Underlaget är litet, ett hundratal personer, men resultatet är entydigt. Irakierna ser kriget som oundvikligt och hoppas nu på en regimförändring och en återgång till normalt liv. – Om det blir krig kommer vi att stödja Saddam ända till slutet, säger en irakisk taxichaufför. Normalitet efterlängtad En replik som hämtad ur det irakiska informationsministeriets manual. Men giltigt i stort sett bara om man tillhör Saddam Husseins egen klan al-Bu Nasir eller den övriga makteliten. De flesta irakier vill bli av med regimen, vill bli av med den olidligav äntan, vill få kriget avgjort och få en chans att återgå till normalt liv. Inkomsterna är en tiondel av vad de var 1980, de flesta familjer överlever på matransoner, en fjärdedel av alla barn är undernärda. Så man önskar normalitet, om så till priset av en amerikansk invasion. – De flesta irakier ser ju ändå kriget som oundvikligt, säger Joost Hilterman, regional chef för den ansedda International Crises Group. Med den finske expresidenten Ahtisaari som ordförande. – Och om kriget är oundvikligt, okej, se då till att få det gjort, fortsätter han Många krig redan International Crises Group stöder sig på något så unikt som en opinionsundersökning inne i Irak, och beskeden är förvånansvärt entydiga. Människor välkomnar kriget, om det blir kort, om ett blodbad undviks, om regimen störtas och Irak därefter kan restaureras så att människor kan återgå till normalt liv. För det irakiska folket, som sedan 1980 genomlidit krig med Iran, Gulfkriget, ett decenniums sanktioner, periodiska amerikanska och brittiska luftangrepp, har ett krig redan pågått mycket länge. Frågan är alltså inte om det blir ett krig, utan om kriget äntligen ska ta slut.
Bengt Therner, Amman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".