Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyster treårsdag för Nasdaq

I USA fortsatte börskurserna igår att falla - New Yorkbörserns Dow Jones-index minus 2,2 procent och Nasdaq ner 2,1 procent. Och i går - på treårsdagen av den teknikdominerade Nasdaqsbörsens toppnotering - presenterades en sammanställning som visar på de stora förändringarna men också vad som inte ändrats under de tre år som gått.
Bevisen på den stora tillbakagången inom tekniksektorn är flera - aktiekurserna på Nasdaq har gått ner med 74 procent på de tre senaste åren, den största procentuella tillbakagången på en amerikansk börs sedan den stora depressionen i slutet på 20-talet, och fler än hälften av de företag som i mars 2000 låg på topp 100-listan över internetföretag, är nu helt bort från aktiehandeln på Nasdaq, skriver tidningen USA Today som redovisera sammanställningen. Det är framför allt de mindre internetbolagen som försvunnit, en del har köpts upp av större företag andra har helt enkelt gått i konkurs. Även bland telekomföretagen är förändringen de tre senaste åren märkbar. Som exempel kan nämnas att JDS Uniphase som år 2000 var Nasdaqs värdemässigt tionde största företag, nu ligger på 54 plats. Uppåt på den listan har det däremot, enligt rapporten, gått för bioteknikföretagen - delvis just för att andra branscher backat, men också för att det är att utvecklingen i sig varit positiv för många av företagen - ett av dem Amgen, ligger nu på fjärde plats i Nasdaqs statistik. Men en sak har inte förändrats under de turbulenta tre åren - det är vilka tre företag som ligger i topp när det gäller börsvärde. Microsoft var etta då och är etta nu, även om värdet på bolagets aktier mer än halverats, Intel och Cisco är de två andra giganterna i topp. Även de har backat, Cisco från ett börsvärde på 540 miljarder år 2000 till 96 miljarder i dag. Men ändå har de företagen klarat sig bättre än andra - vilket inte alltid varit fallet för storbolag i tidigare nedgångar. Analytiker, som uttalar sig i USA Today, säger att det har att göra med att företagsledningarna hos de tre varit skickliga på att göra snabba och nödvändiga förändringar.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".