Sammanbrott om Cypern oroar EU

Det är inte bara på Cypern som många beklagar att förhandlingarna om att ena ön misslyckades natten till tisdagen. Också inom EU är oron stor.
Nattens motgång orsakar inte bara sorg bland dem som velat se en uppgörelse på Cypern. Också de många i Turkiet som vill komma med i EU har idag anledning att känna oro över framtiden, för Turkiets medlemskapsförhandlingar försvåras avsevärt av nattens besked. Turkiet har nämligen inte erkänt den södra delen av Cypern, den del som snart får skriva under anslutningspapper till unionen och som nästa år blir fullvärdig medlem. Det ger en minst sagt märklig situation. Turkiet vill alltså gå med i ett EU där man inte ens skulle erkänna den fullvärdiga medlemmen Cypern. Turkiet fjärmas från EU Man behöver inte ha gått i diplomatins högre skola för att inse att det skapar stora problem, som fjärmar ett Turkiet ännu mer från EU, och då hade ändå turkarna sedan tidigare en lång väg att gå. Det här bidrar säkert till att det nu på förmiddagen kommit signaler om att Turkiets premiärminister Gul inte gett upp helt, utan ändå hoppas att dörren inte är helt stängd för en uppgörelse. Ledaren ett hinder Vissa tror att problemet inte kan lösas så länge Rauf Denktash sitter kvar och leder turkcyprioterna. Sannolikt befarar han att försvinna från den politiska scenen vid en uppgörelse. Det har inte precis skärpt hans vilja att kompromissa. Nattens besked innebär att EU inom kort åter kommer att avskiljas av en mur, en hatad symbol så här nästan 15 år efter kommunismens fall i Centraleuropa. Det är muren som vetter mot den norra, turkiska delen av Cypern där EU-territorium alltså kommer att upphöra. Den sidan var före kriget och ockupationen 1974, den rikaste delen av Cypern. Idag är det den fattigaste. Regionen isoleras av omvärlden och sackar allt längre efter den södra regionen som nästa år alltså kommer att utgöra en del av europeiska unionen.
Willy Silberstein, Bryssel

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".