Misstänksamhet råder vid gränsen Nordkorea-Kina

I Asien bildar floden Yalu gräns mellan Kina och Nordkorea. Tiotusentals nordkoreaner har under senare år flytt över gränsen till den kinesiska staden Dandong. Nordkoreanerna gömmer sig eller försöker ta sig vidare från Kina, rapporterar SR:s korrespondent.
En vinterdag i Dandong präglas av handel och en viss turism vid gränsen, men stor misstänksamhet råder i gränstrakten. I Dandong kan nordkoreansk radio avlyssnas. Bland annat hörs ett slags ledare med budskapet att USA beskyller Nordkorea för att rusta för kärnvapen. Men nordkoreanska radion hävdar att Nordkorea aktiverar kärnreaktorer för att producera elkraft. Under mitt besök i Dandong tar jag mig ner till floden Yalu. Några souvenirförsäljare huttrar i kylan. Frimärken med Kim Il Sung Det var svårt att komma vidare från de enträgna försäljerskorna utan att fastna för deras erbjudanden, nordkoreanska frimärken med eller utan den förre nordkoreanska diktatorn Kim Il-Sung. Mitt i vintern är det inte direkt högsäsong för turistbåtarna längs Yalufloden, gränsfloden mellan Kina och Nordkorea. Det är lätt att hitta en båt som rör sig in mot den nordkoreanska sidan. Stadig trafik över gränsbron Över gränsbron är det stadig trafik av kinsesiska lastbilar. Det är från Kina en stor del av maten och oljan kommer till Nordkorea. Det mesta stannar hos partikadrerna och försörjer armén. – Vi har gott om nordkoreanser som kommer och handlar, säger ett par kvinnor i en saluhall längs flodstranden. – Det är främst nordkoreanska köpmän som kommer. De köper mat och kläder. Inga fabriker fungerar i Nordkorea, säger de. I en del butiker visar en nordkoreansk flagga att nordkoreaner är välkomna. Men nordkoreaner på besök i Kina, oftast män i övre medelåldern, är ofta skygga. De vågar inte närma sig en främlig. Av flyktingar syns inget. Koreansk minoritet Här i den kinesiska staden Dandong finns en koreansk minoritet, omkring tio procent av befolkningen. Här finns också kineser som har bott i Nordkorea, men som har flyttat över gränsen. I en butik som säljer kläder möter jag en kvinnlig försäljare. Hon är en av de som bott i Nordkorea men flyttat till Kina. Kvinnan som har släktingar inne i Nordkorea vågar inte skicka brev. Det säkraste är att lämna muntliga besked via kinesiska lastbilschaufförer. De fungerar som kurirer. Via dem kan information spridas, säger kvinnan i butiken, och spanar ut genom butiksförnstret för att se efter så att hon inte är kontrollerad. En mikrofon är ett misstänkt föremål i en stad där polistätheten är stor, där angivare och agenter blandar sig med köpmän och en och annan turist.
Lars Gunnar Erlandsson, Dandong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".