Dolly kan ha dött av kloningen

Det klonade fåret Dolly som dog nyligen, hade fått en ovanlig och dödlig lungsjukdom. Orsaken kan vara själva kloningen men säkert vet forskarna ännu inte.
– Enligt helt nya rön så var det en luftvägsinfektion som berodde på virus. Men egentligen kan fråga sig om det beror på kloningsprocessen som sådan eller är det slumpmässigt. Man har tidigare märkt tecken på för tidigt åldrande, säger docenten Gustaf Brunius, kanslichef på statliga Gentekniknämnden. Dolly var först För sex år sedan presenterades det unika fåret Dolly för forskarvärlden av ett forskarteam i Skottland. Dolly var världens första klonade däggdjur. Sedan dess har tusentals djur klonats. Bland annat vill man klona avelsdjur, framför allt kor. Dödlig lungsjukdom Nu när obduktionen av Dolly är klar visar det sig att hon haft en ovanlig och dödlig tumörsjukdom i lungorna. Forskarna vet inte om hon fått sjukdomen via arvsmassan från det vuxna fåret eller om det haft med själva kloningen att göra. I Sverige finns ingen kloningsforskning men internationellt kommer forskarna att fortsätta arbeta. – Man kommer inrikta sig mer på säkerhetsforskning och försöka klarlägga vari riskerna ligger. Man kan tänka på ett annat område: genterapi. Varje gång man har haft ett bakslag får man gå tillbaka till laboratorievärlden och finslipa tekniken och det får man göra i det här fallet också, säger Gustaf Brunius.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".