Nokias börskurs rasar efter oväntat krisbesked

Finländska telekomjätten Nokia dämpar sina prognoser i den mellanrapport om årets första kvartal som företaget presenterar på tisdagen. Bland annat tror man på förluster i tillverkningen av nätverk för mobiltelefoner.
Tidigare i år trodde Nokia att företagets vinst, under de tre första månaderna, skulle hamna någonstans i intervallet mellan 15 och 19 euro-cent per aktie. Nu krymper företaget vinstförväntningarna till den nedre delen av det här intervallet. Och tror nu på en vinst mellan 15 och 17 euro-cent. Förlust inom nätverksförsäljning Bakom det här ligger bland annat väntade förluster inom Nokias nätverksförsäljning. Det gäller alltså nätverk för mobiltelefoni där försäljningen av nya nät till den tredje generationens mobiltelefoner inte alls har blivit den förväntade. Och vändningen tycks inte heller komma i början av det här året. Lägre mobiltelefonförsäljning När det gäller försäljningen av mobiltelefoner, där Nokia är störst i världen, justeras också prognoserna nedåt. Tidigare räknade man med en tillväxt på mellan noll och nio procent. Den tillväxten väntas nu hamna i den nedre delen av detta intervall. Man utesluter alltså inte heller nolltillväxt. Räknar med marknadsandelar Men ändå tror Nokia att man under hela året kommer att sälja fler mobiltelefoner än tidigare. Och samtidigt växa mer än hela den sammanlagda mobiltelefonmarknaden. Nokia räknar med att ta marknadsandelar från andra mobiltelefontillverkare. Förra året var nästan 36 procent av alla mobiltelefoner som såldes världen över en Nokia. Och målsättningen är att 40 procent av alla sålda mobiltelefoner ska vara Nokiatillverkade. Men trots de här positiva förhoppningarna är dagens mellanrapport en av de mest dämpade som kommit på länge från Nokiahögkvarteret.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".