Ett steg närmare amerikanska missiler på Grönland

Danmarks utrikesminister besöker just nu Grönland för att försöka få acceptans för att Thulebasen ska kunna användas för USA:s nya missilförsvar. En politisk lösning kan skönjas, men samtidigt är debatten så hetsig och motståndet bland grönländarna så starkt, att myndigheterna har tvingats skärpa säkerheten kring ministerns besök.
Utrikesminister Per Stig Möller diskuterar just nu frågan om missiler på den amerikanska Thulebasen - och det finns alltså tecken på öppningar. Mordhotad Men så sent som i fredags mordhotades Möller, inför sin resa till Grönland. Därför har säkerheten kring resan skärpts betydligt. Idag möts utrikesministern av demonstranter när han ska träffa grönländska politiker i huvudstaden Nuuk. Demonstranterna tänker möta ministern med tystnad, för att illustrera Grönlands bristande inflytande på frågorna kring den amerikanska Thulebasen. Ett mer än femtio år gammalt avtal, som skrevs när Grönland fortfarande var en dansk koloni, ger USA rätt att använda basen och ger dessutom amerikanerna stora befogenheter på den istäckta ön. Har krävt omförhandling av avtalet med USA När nu USA vill bygga ut radarsystemet så att Thulebasen kan ingå i det nya missilförsvaret, har grönländska politiker krävt att hela det gamla försvarsavtalet ska omförhandlas och att Grönland ska få sitta med vid förhandlingsbordet. Men det är lönlöst att hoppas på omförhandling - det kommer amerikanerna inte att gå med på, svarar den danske utrikesministern Per Stig Möller. Öppnat dörren Istället kan lösningen bli ett tilläggsavtal om radarstationens utbyggnad för det nya försvaret mot missiler. Det ena av Grönlands båda regeringspartier, det borgerliga Atassut, har just öppnat dörren för en sådan lösning. Ledaren för det andra regeringspartiet, socialdemokratiska Siumuts Hans Enoksen, har hela tiden orubbligt upprepat kravet på omförhandling. Men enligt den grönländska radion finns nu tecken som tyder på, att den danska regeringen ska kunna komma överens också med honom under samtalen på Thulebasen. Kritiken mot dansk kolonialism tystnar ej Även om en politisk lösning nås, lär dock kritiken knappast tystna på Grönland mot dansk kolonialism och för stora amerikanska rättigheter. Dessutom har det visat sig att Grönland självt skyddas dåligt, om missiler avfyras exempelvis från Nordkorea.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".