Bakläxa för regeringen om alkoholreklam

Regeringens behandling av alkoholreklamens vara i svenska tidningar har gått för fort. Det anser lagrådet som underkänner regeringens förslag om förbud mot reklam för starkare alkoholdrycker.
Bara ett par veckor efter Marknadsdomstolens dom för en månad sedan som slog fast att Sveriges förbud mot alkoholreklam i tidningar strider mot EU:s konkurrensregler så var alla riksdagspartierna, utom moderaterna, överens om ett nytt förslag för att hindra att alkoholreklamen släpps fri med hänvisning till folkhälsan. Det skulle vara en ny lag som går ut på fortsatt förbud mot reklam för alkoholdrycker starkare än 15 volymprocent. Men nu har lagrådet, de höga jurister som granskar alla nya lagförslag innan riksdagen röstar om dem, underkänt förslaget. Många kritiska till förslaget Lagrådet anser inte att förslaget är ordentligt utrett. Bara omkring tio myndigheter och organisationer har fått yttra sig och alla utom en har haft kritiska synpunkter. Regeringen har inte heller kunnat motivera varför gränsen för alkoholreklamen ska sättas vid just 15 volymprocent, skriver lagrådet. 15 procent skulle nämligen komma att slå orättvist mot till exempel vissa viner och sherrysorter, som ligger precis ovanför den gränsen. Försvarar snabb hantering Biträdande socialminister Morgan Johansson kan inte säga om han tänker ändra sitt förslag efter kritiken. Men han försvarar den snabba hanteringen: – Vi har fått agera snabbt då vi nu har ett rättslöst läge. Dessutom ska vi väga in att stödet i riksdsagen för att gåfram på det här sättet är massivt. Sex av sju partier står faktiskt bakom, säger biträdande socialminister Morgan Johansson.
Clara Tesch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".