I Bagdad syns inga krigsförberedelser

Vita husets presstalesman Ari Fleischer sade på tisdagen att president George Bush vill ha en omröstning i FN:s säkerhetsråd om Irak den här veckan. USA kan inte acceptera ytterligare tidsfrister för Irak att avrusta. Om inte den irakiske ledaren Saddam Hussein avgår frivilligt handlar det om dagar innan en USA-ledd invasion av Irak inleds, menar bedömare i Washington, men i sexmiljonersstaden Bagdad ser man inte mycket av krigsförberedelser berättar TT:s utsände Stefan Hjertén.
– Det låter kanske lite konstigt men med vackert väder och folk på restauranger och arbetsplatser är det inte en så konstig stad. Livet flyter på som vanligt. I marginalen förekommer det små fredsdemonstrationer. Men egentligen är det väldigt likt en storstad, var som helst. Det är inte sandsäckar, stridsvagnar, skyddsrumsbyggande och allmän panik som man föreställer sig i en stad som kanske står bara ett par dagar ifrån ett krig? – Nej, absolut inte. Det är mycket mera stridsvagnar och soldater i flera länder runt omkring. Det är istället ganska fridfullt. Men det är lite mer sandsäckar nu än när jag var här i oktober. Så det är klart att militären har sina förberedelser och övningar, men det syns ingenting på ytan. vad får det irakiska folket för information om vad som händer i omvärlden via de statskontrollerade medierna? – Det är förstås en mycket hårt styrd bild som framförallt inte vill skrämma upp folk. Man ger mycket stort utrymme till demonstrationer i omvärlden, från Djakarta till Washington. I dag visades exempelvis Margareta Winberg från Stockholm som talar om fred. Vad tror du Bagdads invånare hoppas på? Är det ett snabbt krig eller tror man fortfarande att kriget kan undvikas? – Folk är ganska öppenhjärtliga. Man vet att man har sanktioner som förstör näringslivet och gör alla fattiga sedan tio år tillbaka. Man säger faktiskt att man vill ha förändringar. En förändring först och främst med läget av sanktionerna. Men de antyder också att man kan tänka sig politiska förändringar. Man möter sällan någon som är riktigt rädd för kriget. Däremot folk som är lite nedstämda. Det är ju så att man har haft ett par stora krig här de senaste tjugo åren. Folk är inte fullt så uppskrämda som i andra länder, för de vet att livet går vidare i alla fall på något sätt. Och just här i Bagdad känns det som att ett vanligt civilt krig omsluter en.
Thomas Nordegren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".