Fastighetsverket välkomnar bättre byggaranti

Byggbranschens förslag till en förbättrad byggaranti från två till minst fem år som Byggkommissionen föreslog på tisdagen, välkomnas av Statens Fastighetsverk. Här har man i åratal försök få en bättre garanti från byggarna. Skandalen med Moderna Museet visar på behovet av bättre garanti.
– Vi har arbetat själva under flera år för att förlänga garantitiden så det tycker vi är alldeles utmärkt om det går att genomföra, säger Fastighetsverkets chefsarkitekt Peter Orstedt. Moderna museet ett exempel Statens Fastighetsverk har ett eget mycket bra exempel på vad som kan hända när man inte har någon längre garanti på ett bygge. Det handlar om Moderna Museet i Stockolm som fick stängas i höstas på grund av omfattande fuktskador. Då hade det gått fyra år efter invigningen 1998. Men Staten hade bara en tvåårig byggaranti från generalentreprenören NCC, så garantiden hade gått ut när fuktskadorna upptäcktes. Nu måste över 3 000 kvadratmeter mattor rivas ut och underlaget måste torka. Saneringen ska vara klar till 1 september. Kostade mycket Men innan dess har detta byggfusk kostat staten mycket stora besvär och kostnader, trots att nya Moderna Museet nästan kostade en halv miljard att bygga. Av goodwill-skäl kommer nu entreprenören att bidra med saneringskostnaden, säger Peter Orstedt: – Det är inte bara saneringsarbetena utan det är också vad som ska åtgärdas på bygget och evakueringskostnaderna, vi har ju flyttat museet till andra lokaler, så det kommer inte att understiga 100 miljoner, säger han. Men en stor del av de 100 miljonerna kommer staten att få stå för? – Ja.
Lars Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".