LO kräver 10 miljarder för ja till EMU

Nu har LO presenterat mer exakta villkor för att att göra upp med socialdemokraterna inför folkomröstningen om ett svenskt EMU-medlemskap. För att säga ja till EMU vill LO lägga tio miljarder på hög varje år. Pengarna ska sparars i en fond som bara får användas i extrema lägen.
Hur det ska gå till måste vara strikt reglerat, säger LO-ekonomen Dan Andersson: – Självklart måste politikerna i förväg vara överens om att nu är det en djup lågkonjunktur och nu måste vi ta från den här reserven. Om den sedan ska användas tillskattesänkningar eller utgiftsökningar kan man avgöra då. Politikerna ska bestämma Enligt LO-modellen, som presenterades på tisdagen, ska den nya reserven, eller fonden, ingå i det offentliga sparandet. Det ska vara regering och riksdag som bestämmer över pengarna. LO-kongressens definition av buffertfonder för några år sedan var pengar som låg utanför statsbudgeten och som skulle kontrolleras av arbetsmarknadens parter i samverkan med staten. Nu tycker LO-ekonomerna att det är politikerna som ska bestämma: – Arbetsmarknadens parter ska definitivt inte förfoga över det här. Vi vill att Sveriges riksdag ska vara mer långsiktiga och se till att vi klarar både jobben och väldfärden i ett framtida EMU-medlemsskap. Osäkert om långsiktig politik LO förhandlar med socialdemokraterna för att nå enighet om EMU. Frågan är hur långsiktig en sådan eventuell enighet i dag, blir för framtiden: – Det är förstås ett stort framtida problem för LO att vi inte vet hur den långsiktiga politiken ser ut om jobben. Det kommer minska värdet av LO:s ståndpunkt om det inte är fler partier som ställer sig bakom kraven. Då kommer väljarna bli ytterligare osäkra, säger Dan Andersson. Ordföranden i gruppen som utreder buffertfonderna är finansminister Bosse Ringholm. Han var i alla fall positiv till en del av LO-ekonomernas förslag: – Jag är övertygad om att vi behöver någon form av höjt överskottsmål, säger Bosse Ringholm. LO driver på Socialdemokraterna i gruppen har hela tiden varit passiva i debatten utåt. Där är det LO som drivit på. Förklaringen är att det är LO som vill ha någonting medan socialdemokratiska partiets ledning inte tycker fonderna behövs. Ett viktigt datum är 1 maj. Då vill socialdemokraterna att allt ska vara klart. Det är för att undvika öppet gräl från talarstolarna 1 maj. Bråk lär det ändå bli om socialdemokraterna gör upp med LO. Men ilskan kommer då från moderaterna och partiledaren Bo Lundgren: – Vi hoppas vi får en diskussion i euroomröstningen som inte handlar om något som inte har med euron att göra. Det ska inte vara några LO-fonder. Vi ska besluta att om de införs så ska de rivas upp. Det är naturligtvis en förutsättning för att en borgerlig regering ska kunna regera, säger Bo Lundgren.
Inger Arenander och Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".