”Hot om veto kan ge FN mer tid”

Statsminister Göran Persson tycker att det är uppmuntrande att se att den enda kvarvarande supermakten inte ”kan bete sig hur som helst”. Sverige tolkar Frankrikes och Rysslands hot om veto i säkerhetsrådet, som en påtryckning för att vapeninspektörerna ska få mer tid och det stödjer Sverige.
Göran Persson vill inte bedöma om vetohotet ökar eller minskar riskerna för krig. – Det är en ny situation som vuxit fram, kanske de sista månaderna. Vi har för första gången fått övertydligt demonstrerat att man också måste vinna en världsopinion för att kunna gå till militär attack. FN:s säkerhetsråd och de direkt tv-sända genomgångarna och debatterna är en väldigt tydlig demonstration till att vi också i politiken lever i en globaliserad värld. – Det kvittar om man är stark, om man har militär makt, som USA. Vinner man inte opinionen så är man svag. Det tror jag amerikanerna begriper. – Det vi nu ser kan mycket väl vara ett försök att hitta en kompromiss för att just klara opinionen och för FN:s del komma fram till ett beslut som också tål den granskning efteråt att det har tillkommit på rätt sätt så att man där inte kan ifrågasätta om de som satt vid bordet röstade efter övertygelse eller varit utsatta för påtryckningar, säger Göran Persson Hur mycket har du själv påverkats av opinionen? – Alla påverkas. Självklart också jag. Men jag tycker vi haft en tydlig linje från början. 1441, FN:s resolution med stöd till vapeninspektörerna, avväpning av Saddan Hussein. – Vi ska inte byta regim i Irak. Det har inte FN mandat att göra. Däremot ska diktatorn avväpnas. Om det sedan resulterar i att man byter regim så är väl ingen ledsen för det, men det är inte det primära syftet. – Stöd till den resolutionen, och sedan att försöka övertyga andra som försöker starta andra debatter, att hålla sig till det som egentligen är syftet, avväpning genom ett massivt internationellt stöd för FN och fokus på Irak, ingenting annat, säger Göran Persson.
Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".