Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trålgräns kan vidgas för torskens skull

Publicerat onsdag 12 mars 2003 kl 05.00
Idag, onsdag, träffar en arbetsgrupp inom regeringskansliet fiskeri- och miljöorganisationer för att diskutera vad som kan göras för att rädda torskbeståndet i Östersjön och i Västerhavet. Bland annat diskuteras möjligheten att flytta den generella gränsen för hur nära kusten man ska få tråla och redskap som släpper igenom småfisk.
Sveriges tidigare förslag till torskfiskestopp i svenska vatten fick ju nej av EU-kommissionen. Fiskeriverket har arbetat fram en del förslag på nationella åtgärder som kan få betydelse för torskens fortbestånd. Verket vill att den generella gränsen för trålning ska vara 4 sjömil från strandzonen längs hela kusten. Idag är trålgränsen 1-2 sjömil på Västkusten och 4 sjömil i Östersjön, men i båda havsområdena finns gott om undantag: längs 75 till 80 procent av Sveriges kust får man tråla närmare strandzonen. I Östersjön gäller det runt Gotland och vid Kalmarsund. Utflyttad gräns för trålning Idag sker 12-13 procent av fisket innanför 4-milsgränsen. Det viktigaste med dessa kustområden är att de är värdefulla lek- och uppehållsområden för ungfisk. Trålarna, som släpar i botten, ödelägger ofta koraller och svampdjur, förstör hålor och rör om sediment. Därför skulle en utflyttad och strängt tillämpad trålningsgräns kunna få stor betydelse för torskens överlevnad. Andra förslag som nu diskuteras i regeringens arbetsgrupp kräver stöd också från andra länder. Ett är att det fredade lekområdet vid Bornholmsdjupet ska utvidgas och omfatta en större areal. Också det skulle främja torskens möjligheter att leka och föröka sig. Redskap som släpper igen småfisk Dessutom handlar det om att få igenom krav på selektiva redskap som släpper igenom småtorsken. Det gäller då framför allt den så kallade Bacoma-trålen med fyrkantiga maskor som inte snörper åt utan ger möjlighet för liten torsk att slinka ut, men dessa åtgärder kräver samtycke av Danmark, Finland och Tyskland som enligt gamla avtal har rätt att fiska i en del svenska vatten. Sverige kommer nu att ta kontakt med myndigheterna i de här länderna för att försöka nå en gemensam överenskommelse. Annars väntar återigen smäll på fingrarna av EU-kommissionen, som då kan hävda att Sverige diskriminerar svenska fiskare i förhållande till fiskare från andra länder. Arbetsgruppen inom regeringskansliet väntas lämna ett förslag till politikerna inom kort.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".