Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spanare skuggar snattare till hälare

För att komma åt problemet med snattare använder sig allt fler företag av civila spanare från vaktbolag i butikerna, men det är inte i första hand snattarna som ska gripas, utan hälarna. Handlarna tycker att de måste anställa butikskontrollanter för att göra polisens arbete, medan polisen tycker att bevakningsföretagen överskrider sina befogenheter.
Anders Olsson arbetar på Falck som civil butikskontrollant i Konsumbutiker och berättar hur han som sådan hittar någon som ”är ute och tillgriper stora mängder utav samma varor”: – Schampoo, kondomer, hälsokost, och ser man att det är stora mängder som man förstår ska säljas vidare, följer man efter till den jourlivsen eller tobakisten eller kemtvätten. Sedan, när tjuven lämnar butiken eller har sålt av varorna, blir han gripen, tillkallar man polis, berättar Anders Olsson. Polisen kan inte göra det samma Men metoden att skugga snattaren för att också komma åt hälaren kan polisen inte använda, eftersom polisen enligt reglerna måste ingripa när ett brott begås. För att polisen ska kunna spana på en snattare som man sett begå ett brott utan att gripa denne krävs ett särskilt åklagarbeslut. Det och polisens bristande resurser leder enligt Sven-Erik Ek, säkerhetsansvarig på Coop, till att handlarna själva får sköta insamlingen av bevis mot hälarna: – Vi har ju idag tvingats – inte bara Coop utan hela branschen – till att göra en stor del av det polisiära arbetet i form. Det som tidigare normalt sett var förundersökningar för polisen är vi tvingade att göra för att polisen över huvud taget ska ta tag i ärendet, säger Sven-Erik Ek. Ifrågasätter om företagen följer lagen Men Lars Tonneman, som arbetar bland annat med frågor som rör bevakningsföretag på Rikspolisstyrelsen, ifrågasätter om bevakningsföretagen följer lagen när de utför polisliknande arbete: – Vi kan förstå att det uppstår en del frustration när det gäller tomheten som ibland kan uppstå när polisen inte kan hjälpa till med sådana här saker, men likväl som polisen måste hålla sig till de regler som riksdagen beslutar så gäller det samma för bevakningsbranschen, säger han. Och de följer alltså inte reglerna, när de tar saken i egna händer? – Nej, man kan nog ifrågasätta om inte ett sådant här förfarande strider mot innehållet i lagen om bevakningsföretag.
Aina Jutterström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".